Nederlands Arbitrage Instituut jaarvergadering terugblik (video)

Het Nederlands Arbitrage Instituut (NAI) kijkt terug op een geslaagde tweede editie van haar jaarvergadering (Annual General Meeting) die plaatsvond in het Vredespaleis op 14 september 2023. Bekijk hieronder de aftermovie met bijdragen van verschillende deelnemers.

The aftermovie of the Annual General Meeting 2022 in English can be found here.

De jaarvergadering van het Nederlands Arbitrage Instituut

De jaarvergadering (Annual General Meeting) van het NAI vindt jaarlijks plaats in het Vredespaleis in Den Haag en is een bijeenkomst van advocaten, rechters, academici en bedrijfsjuristen. Het programma voor 2023 bevatte actuele onderwerpen in internationale commerciële arbitrage: ‘Ethiek in internationale arbitrage’, ‘Energiegeschillen en arbitrage’, ‘Schadebegroting en schadevergoeding’, en ‘Post M&A geschillen en arbitrage’.

De keynote van Professor Van den Berg over het Verdrag van New York

De keynote speech werd gehouden door Professor Albert Jan van den Berg. In de afgelopen 50 jaar heeft de Nederlandse Hoge Raad het Verdrag van New York uit 1958 in een aantal belangrijke uitspraken geïnterpreteerd. In zijn keynote speech voor de NAI jaarvergadering besprak Professor Albert Jan van den Berg deze interpretaties kritisch met betrekking tot nationale arbitrale uitspraken (art. I), non-discriminatie (art. III) en tenuitvoerlegging van vernietigde arbitrale uitspraken (art. V(1)(e)). Professor Van den Berg heeft veel gepubliceerd en gedoceerd over het Verdrag, waaronder zijn baanbrekende proefschrift uit 1981.

Interactieve sessies in een nieuw format

Dit jaar hadden twee sessies voor het eerst een frisse en nieuwe opzet. Om open discussies en een interactief publiek te stimuleren, bestond het panel bestaan uit twee moderators en slechts één inleidende spreker. De inleidende spreker, een expert in het betreffende onderwerp, introduceerde het onderwerp in een korte, tot nadenken stemmende keynote. Daarna was het woord aan de aanwezigen die hun gedachten, suggesties en vragen kenbaar kunnen maakten. Publieksleden kunnen hun mening geven en andere leden kunnen reageren, terwijl de interactieve en levendige discussie wordt geleid door twee ervaren gespreksleiders De betrokkenheid van het publiek gedurende de dag was inspirerend en stimulerend.

We danken al onze sprekers en het publiek voor hun bijdragen.

Tot volgend jaar, hopen we, wanneer de Nederlands Arbitrage Instituut jaarvergadering zal plaatsvinden in het teken van ons 75-jarig bestaan.

Het NAI-team